NR. 121, ANUL IV, 9-15 Martie 2010

Acupunctura, gratuită pentru clujeni

Diana Bunea Matei
13 Ianuarie 2009

foto
Acupunctura Clujenii asiguraţi la CAS pot opta pentru tratamente gratuite prin acupunctură.

Puţini clujeni ştiu că, în cazul în care aleg acupunctura ca alternativă de tratament pentru diferite afecţiuni, pot beneficia de şedinţe de tratament gratuite. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj decontează cheltuielile a doi medici clujeni care practică acupunctura în laborator. Orice clujean asigurat la CAS, care doreşte să urmeze un astfel de tratament, poate apela la aceşti specialişti.


Tratament alternativ
Acupunctura ameliorează durerile de orice fel, de la cele reumatice până la simplele migrene. Prin această metodă se tratează insomniile, indigestiile şi atacurile de panică. Acupunctura este eficientă, mai ales în cazul durerilor reumatice, iar această procedură duce la ameliorarea simptomelor. Procedura este folosită cu succes chiar şi în cazul astmului bronşic, mai ales în cazul copiilor. Acupunctura nu este dureroasă, nu necesită anestezie, ba chiar poate fi folosită ca metodă de anestezie, precizează specialiştii.
În momentul înţepării anumitor puncte care corespund unui organ se transmite o informaţie spre creier, iar acesta transmite informaţia organului afectat, fiind vorba de un procedeu numit „feed-back energetic”. În total, corpul are 12 meridiane energetice principale, câte unul pentru fiecare organ – plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas şi ficat –, unul pentru fiecare viscer – intestin subţire, intestin gros, stomac, vezica biliară şi vezica urinară – şi alte două meridiane care corespund anumitor funcţii ale organismului, cum sunt circulaţia sângelui, activitatea psihică, funcţiile metabolice sau termoreglarea. Acele utilizate în acupunctură sunt fabricate din aur, argint, cupru sau oţel inoxidabil, însă cele mai folosite sunt oţelul inoxidabil şi argintul. Diametrul unui ac este de circa 0,25 mm, iar vârful acestuia este sferic, tocmai pentru a nu leza ţesuturile.
Această artă de diagnosticare, prevenire şi tratament al bolilor are o vechime de peste 10.000 de ani. Originile ei se credeau a fi în India şi în China, însă ultimele descoperiri arheologice atestă practicarea acupuncturii în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Începând din secolul al IX-lea î.e.n. în această zonă au fost produse figurine de lut cu caracter artistic şi biologic. Acestea reprezentau bărbaţi sau femei, iar pe suprafaţa lor se observă orificii similare înţepăturilor de ac, orificii ce corespund punctelor de acupunctură din medicina tradiţională chineză. De-a lungul timpului acupunctura s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode de prevenire şi de tratare a bolilor.


Şedinţe gratuite
În judeţul Cluj există doi medici care practică acupunctura, în ambulator, având contract cu CAS: la Spitalul Judeţean Cluj, dr. Vasile Coca şi la Spitalul Municipal din Gherla, dr. Svetlana Schifor. În aceste unităţi sanitare, clujenii asiguraţi pot să beneficieze de consultaţii şi tratamente de acupunctură. Costurile sunt suportate de CAS Cluj care oferă maximum două serii de şedinţe pe lună pentru fiecare persoană. O serie are zece şedinţe. « Există o consultaţie iniţială, o consultaţie de control, când se stabileşte procedura care va fi urmată şi zece zile de tratament”, a explicat Crina Grozav, responsabil relaţii mass-media din cadrul CAS Cluj.


Pacienţi neinformaţi
Clujenii nu se înghesuie însă prea tare să urmeze un tratament alternativ când vine vorba de sănătatea lor şi preferă tot metode ale medicinei moderne. Motivul ? Puţini sunt familiarizaţi cu conceptul de acupunctură şi cu efectele unui astfel de tratament. De vină mai este şi mentalitatea clujeanului care consideră că a urma un astfel de tratament este un moft şi nu în ultimul rând, puţini ştiu că aceste şedinţe sunt gratuite în sistem ambulator. « La CAS Cluj s-au înregistrat câteva solicitări de tratamente de acupunctură, dar nu foarte multe. Cam o medie de opt pe lună », a spus Crina Grozav.
« Clujenii nu sunt obişnuiţi cu acest tip de tratament, chiar dacă este o alternativă eficientă la medicina tradiţională. Puţini ştiu câte ceva despre această metodă terapeutică şi îi cunosc efectele. E păcat, pentru că acupunctura are efecte foarte bune mai ales la pacienţii tineri şi asupra copiilor. Părinţii ar trebui să ştie că acupunctura poate vindeca astmul bronşic, boală de care suferă tot mai mulţi copii. Nu pot să spun că nu am deloc pacienţi, dar nu am foarte mulţi. Ar fi necesară şi o campanie de informare a locuitorilor despre acest tratament, menţionându-se că pot beneficia de acest tratament gratuit”, a declarat dr. Vasile Coca.


50 de lei - o şedinţă de acupunctură în cadrul clinicilor particulare


« Părinţii ar trebui să ştie că acupunctura poate vindeca astmul bronşic, boală de care suferă tot mai mulţi copii. Nu pot să spun că nu am deloc pacienţi, dar nu am foarte mulţi. Ar fi necesară şi o campanie de informare a locuitorilor despre acest tratament, menţionându-se că pot beneficia de acest tratament în mod gratuit”,  dr. Vasile Coca


Ştiri FlashEveniment Ştiri pe scurt Actualitate Publicitate Anunţ Administrativ Sport Dezvăluiri Social Sănătate Studiu Monden Sport International Politic Inedit Ştiri pe scurt Comunitar Sănătate Administrativ